KÄYTTÖ - HUOLTO

ÄLYKIUAS KÄYTÖSSÄ

 

Älykiuas on erityisen sopiva sellaisessa käytössä, jossa saunaa tarvitaan satunnaisesti pitkin päivää. Siinä missä tavallinen kiuas korventaa saunan paneeleita koko ajan on Älykiukaalla varustettu sauna kuuma vain silloin, kun siellä on kylpijöitä. Tällaisessa käytössä Älykiuas säästää yli puolet energian kulutuksesta ja mikä merkittävintä pidentää paneelien vaihtamisvälin moninkertaiseksi.

 

Sähkön ja paneeleitten säästö on sitä suurempi mitä vähemmällä käytöllä sauna on. Varsinkin naisten sauna on usein vähällä käytöllä. Sauna porottaa kuumana, vaikka saunojia ei ole. Tällaisessa saunassa Älykiuas voi säästää jopa 80 % sähköstä ja lähes 100 % paneelien kulumisesta. Älykiuassaunan lämpötila valmiustilassa on 40-50 astetta, mikä on sama vastaavan aitokiuassaunan lämpötila ennen kannenavaamista.

 

Älykiuas hotellissa

 

Hotellin Älykiukaassa on liiketunnistin. Kun asiakas menee saunaan tai pukuhuoneesta pesuhuoneeseen aukaisee liiketunnistin kiukaan kannen ja sauna on kylpyvalmis asiakkaan kiivetessä lauteille. Liiketunnistimen rinnalle voi asentaa avauspainikkeen esimerkiksi vastaanottoon, josta käsin kannen voi avata ennakoivasti.

 

Älykiukaan huipputekniikka toimii hienovaraisesti taka-alalla eivätkä hotellin asukkaat huomaa muuta eroa tavalliseen saunaan kuin sen, että saunassa ei ole polttavan kuumaa, lauteet eivät polta ja löylyt ovat miellyttävän kosteat.

 

Koska Älykiuas kuluttaa valmiustilassa 1.2 kW tunnissa, voi Älykiuas laajentaa hotellin palvelutasoa myös siten, että sauna on aina käytettävissä, jos se ei ole varattu.

 

Älykiuas työpaikoilla

 

Työpaikoilla Älykiuasta käytetään eniten vuorotyöpaikkojen ja toisaalta henkilöstön kuntosali- ja liikuntatilojen saunoissa. Vuorotyöpaikkojen saunoissa Älykiuas on käytössä mm. yli sadassa pelastus- ja poliisilaitoksella.

 

Älykiuas edustussaunassa

 

Edustussaunassa Älykiuas vapauttaa aikatauluista. Jos tavalliseen saunaan meno viivästyy, korventuu sauna polttavan kuumaksi. Kun saunassa on Älykiuas, sauna odottaa 40-50 asteisena milloin saunominen sopii aikatauluun. Edustussaunassa isäntä voi kysyä haluaako vieras kostean leppeät vaiko kuivan polttavat löylyt.

 

Älykiuas golfkentällä

 

Golfkentällä saunominen on sattumanvaraista. Huonolla kelillä pelaajia on vähän, mutta saunan tarve suuri, kun kylmettyneet ja kastuneet pelaajat palaavat kierrokselta. Kun saunassa on Älykiuas, on sauna aina valmiina ja henkilökunnan ei tarvitse arvioida onko tänään saunojia vai ei.

 

Älykiuas on parempien kenttien vakiovaruste. Älykiukaita on yli sata golfkenttien saunoissa. Tawast golfilla on ollut Älykiuas vuodesta 1995.

 

Älykiuas kerrostalossa

 

Kerrostalossa Älykiuas vapauttaa asukkaat aikatauluista ja tuo mukanaan omakotimaisen saunomiskulttuurin.

 

Älykiukaita on kymmenissä kerrostalosaunoissa. Erityisesti vanhojen kerrostalojen linjasaneerauksissa on vanha askeettinen talosauna muutettu kylpylämäiseksi saunaosastoksi, johon on valittu Älykiuas tuottamaan omakotimaista saunomista,

 

Käytäntönä on laajentaa ja pidentää sauna-aikaa moninkertaiseksi aiempaan verrattuna, Saunoissa on edelleen kiinteät saunavuorot. Uutta on se, että vakiovuorojen ulkopuolella saunaan voi mennä, jos ei ole muita varauksia. Uutta on se, että vakiovuorolainen voi valita oman saunavuoronsa lämpötilan. Voi valita alhaisen lämpötilan ja kosteat löylyt tai kuumat kuivat löylyt tai jotain siltä väliltä.

 

Valmiustilan ylläpito maksaa keskimäärin 0,20 € tunnissa, joten edes 12 tunnin valmiustila päivässä ei aiheuta kohtuuttomia kustannuksia. Älykiuas poistaa talosaunasta väliin jäävien saunavuorojen ongelman. Pitämätön saunavuoro ei korvenna saunaa seuraavalle saunojalle eikä tuhlaa sähköä.

 

Maksimaalista turvallisuutta

 

Älykiuas ei polta saunaa eikä saunojaa. Älykiukaassa on moninkertaistettu ylikuumenemissuoja.

 

Kiukaan ohjausjärjestelmässä on kaksi peräkkäistä kontaktoria, joista toinen on yhdistetty ylikuumenemissuojapiiriin ja toista ohjaa kiukaan ja saunan termostaatit. Termostaattipiirin kontaktori pitää vastuksia päällä silloin, kun sekä saunan että kiukaan lämpötila ovat alle asetettujen arvojen. Jos saunan tai kiukaan lämpötila nousee asetusarvoa korkeammaksi, kytkee kontaktori vastukset päältä pois.

 

Ylikuumenemissuojapiirin kontaktori on koko ajan kytkettynä kiukaan ollessa päällä. Jos saunan tai kiukaan ylikuumenemissuoja laukeaa, kytkeytyy ylikuumenemissuojapiirin kontaktori päältä pois ja kiukaasta katkeaa virta. Tällainen ylikuumenemistilanne voi syntyä, jos termostaattipiirin kontaktori jumiutuu päälle, jolloin saunan tai kiukaan lämpötila nousee liian korkeaksi.

 

Saunatermostaatti kytkee vastukset pois päältä, jos saunan lämpötila ylittää asetusarvon. Saunan ylikuumenemissuoja sammuttaa kiukaan, jos saunan lämpötila nousee vaarallisen korkeaksi, 100-110 C.

 

Älykiukaan pinta ei polta, vaikka siihen koskettaisi. Kiukaan eristevaipan lämpötila on tyypillisesti 30-60 C ja kiukaan kansielementin yläreuna 80-100 C.

 

Jos vanhaan saunaan hankitaan Älykiuas, ei saunaremontissa kannata koskea eristeisiin. Riittää kun paneelit vaihdetaan uusiin. Uuden saunan rakentajan kannattaa pitäytyä lakimääräiseen minimiin.

 

Älykiuassauna on käytössä lähes kaikilla uusilla ja vauraimmilla golfkentillä, joilla se säästää sähköä ja paneeleita. Rahallisten säästöjen lisäksi se säästää henkilökunnan hermoja. Aiemmin kentillä pyrittiin panemaan saunat päälle silloin kun joku tilasi saunan tai oli paljon pelaajia.

 

Usein kävi niin, että sauna oli unohtunut panna päälle tai yllättävä sateessa kastuminen saikin saunahalut heräämään. Jatkuva saunasta huolehtiminen aiheutti henkilökunnalle stressiä ja pettyneille pelaajille pahaa mieltä. Kun kentällä on Älykiuassauna, ei kenenkään tarvitse huolehtia saunoista ja saunat ovat aina käytettävissä.

 

Saman helpotuksen Älykiuas tuo työpaikoilla. Edustussaunassa ei tarvitse pelätä saunomisen viivästymisen korventavan saunan polttavan kuumaksi. Hotellissa saunat ovat aina valmiina, eikä tunnin odotusajan jälkeen kuten ennen.

 

 

Nämä eniten rasittuvat kivet voidaan vaihtaa ilman työkaluja kiuasta purkamatta. Riittää kun tarkastaa ja tarvittaessa vaihtaa luukusta 20-40 kg kiviä. Näin menetellen voidaan kaikkien kivien vaihtoväliä pidentää moninkertaiseksi.

 

Täytyy aina muistaa, että kivien rikkoontuminen ei ole paha asia vaan hyvä asia. Se on osoitus siitä, että sauna ei ole ollut tyhjän panttina vaan siitä, että saunaa on käytetty ja tyytyväiset kylpijät ovat heittäneet paljon löylyä.

 

HELPPO HUOLTAA JA YLLÄPITÄÄ

 

Älykiukaassa on kiviä 160-300 kg. Se on niin suurikokoinen ja painava, ettei sitä voi viedä saunaan kokonaisena vaan se kootaan saunassa.

 

Kiukaan ydin on sisäkiuasyksikkö, jossa on kaikki kiukaan sähköiset ja moottoritoiminnot. Sisäkiukaassa ovat lämmitysvastukset, puhallinmoottori, kannen avausmoottori, lämpötila-anturit ja ylikuumenemissuojat sekä sähköliitännät. Sisäkiukaan päällä on kiviritilä, joka kantaa kiuaskivet.

 

Kivipönttö lepää painovoimaisesti sisäkiukaan päällä ja kivipöntön kantena 8 mm paksuinen avattava karkaistu lasi, joka mahdollistaa löylyn heittämisen kaikille kiville. Kansilasi on painovoimaisesti kiukaan päällä ja se voidaan vaihtaa ilman työkaluja.

 

Kivipöntön ulkopuolella on RST-pintainen kiukaan ulkovaippa, joka eristää kivipöntön kuumuuden ja on kosketuslämpöinen, vaikka kiukaan sisällä on 300 asteen lämpötila.

 

Koko kiuas on niin rakennettu, että sen voi purkaa avaamalla kaksi kansielementin kivipönttöön yhdistävää ruuvia, jonka jälkeen kaikki osat voi nostaa pois. Kiukaan modulaarisen rakenteen ansiosta kaikki kiukaan osat ovat varaosina vaihdettavissa.

 

Kiukaan vastusten ja puhallinmoottorin vaihtaminen edellyttää kivien poistamista ja kiukaan purkamista. Tämä on tietoinen valinta ja kiukaan tunnollisen huollon kannalta välttämätöntä. Kiukaan ylläpidon heikoin lenkki on kivien kestäminen, joka on suorassa suhteessa kiukaaseen heitettävän löylyn määrään.

 

Rankassa uimahallikäytössä tavallinen kiuaskivi kestää pari kuukautta ja keraaminen Kerkes kiuaskivi vuoden. Kivien kestoikä on lyhyempi kuin vastusten ja puhallinmoottorin, joiden rikkoontumisen syy on lähes aina kivien vaihtamisen laiminlyönti.

 

Jos kiukaan kivien annetaan murentua soraksi, ei ilma pääse enää kivien läpi ja vastusten jäähdytys estyy ja niiden pintalämpötila nousee, mikä lyhentää vastusten elinikää jyrkästi. Kun kiukaan ilmakierto estyy, alkaa ilma pyöriä ja lämpötila nousta kiukaan alaosassa tukkeuman alapuolella. Tämä synnyttää erilaisen lämpölaajenemisen kiukaan kivipöntön seinämissä ja kivipönttö alkaa pullistella ja menettää muotoaan. Kun tukkeutuma on oikein paha, puhallus ei pääse läpi ja kuumuus purkautuu alaspäin puhallinmoottoria kohden, mikä vaurioituu ja ensivaiheessa aiheuttaa ääntä laakerien rahinana.

 

Tämä täydellinen tukkeutuminenkaan ei tuhoa kiuasta. Kun kivet, kivipönttö, vastukset ja puhallinmoottori vaihdetaan, on kiuas taas uudenveroinen. Kivien vaihtamisen laiminlyönnin vaikutukset kärjistyvät tukkeutumisen mukana. Kun puhallus ei pääse läpi, ei saunakaan lämpiä enää nopeasti. Tällöin lisääntyy löylynheitto ja kivet murenevat entistä nopeammassa tahdissa.

 

Pikkuhuolto

 

Kiukaan hyvään ja helppoon hoitoon kuuluu kiuaskiven määräaikainen tarkastus ja pikkuvaihto. Kiuaskivet murentuvat löylyjen aiheuttaman lämpötilan muutoksen takia. Kiehuvakin löylyvesi on kylmää verrattuna 300-asteisiin kiviin. Kivet murentuvat ensimmäiseksi pintakivien alla vastusten yläpuolella. Näihin kiviin kohdistuu samanaikaisesti ylhäältä löylyveden jäähdytys ja alhaalta vastusten lämmitys.

 

Nämä eniten rasittuvat kivet voidaan vaihtaa ilman työkaluja kiuasta purkamatta. Riittää kun tarkastaa ja tarvittaessa vaihtaa luukusta 20-40 kg kiviä. Näin menetellen voidaan kaikkien kivien vaihtoväliä pidentää moninkertaiseksi.

 

Täytyy aina muistaa, että kivien rikkoontuminen ei ole paha asia vaan hyvä asia. Se on osoitus siitä, että sauna ei ole ollut tyhjän panttina vaan osoitus siitä, että saunaa on käytetty ja tyytyväiset kylpijät ovat heittäneet paljon löylyä.

 

KÄYTTÖ - HUOLTO

INFO

 

Saunasampo Oy on saanut avustusta kiukaan ohjausjärjestelmän kehittämiseen, mikä on mahdollistanut kehitystyön.

 

Soita meille, meillä puhelimen päässä on ihminen, ei robotti.

 

SAUNASAMPO OY

 

Y-tunnus 1080353-6 - VAT number Fi10803536 

Puusepänkatu 5, 13110 Hämeenlinna, Finland

+358 50 433 3665 - + 358 3 6544 912

 

saunasampo.fi

saunamonitor.com

saunasite.com

 

sales@saunasampo.fi

 

Tapio Yli-Kovero  

Toimitusjohtaja

+358 50 61331

Ulpu Kiukkonen

Tuotanto, asiakaspalvelu ja laskutus

+358 50 433 3664

 

Leila Nuotio  

Myynti ja huollot

+358 50 3535 230

INFO